Skvalderkål

Gør kål på skvalderen

Ukendt skribent

Foråret er på vej og det er på tide at gå i haven. Det er nu der skal gøres en indsats for at undgå at skvalderkål, mælkebøtter og andet ukrudt tager magten.

Det nemmeste er naturligvis, at gribe til lugejern, men ofte vil det være nødvendigt at bruge et plantebeskyttelsesmiddel

De fleste haveejere har deres kamp med ukrudtet og der er mange måder at holde det nede på. Inden man går i gang med at skyde med skarpt, er det en god ide at overveje hvor der især er brug for en indsats og hvad der skal til for at holde haven "ren".

Det er nemlig ikke absolut nødvendigt at fjerne al ukrudt. Måske hører man til dem, der er glad for en mælkebøtte eller to i blomsterbedet. De fleste haveejere har dog områder i haven hvor ukrudtet bestemt ikke er velkomment.

Her gælder det om at få gjort kål på det i tide, og det bedste er at tage fat medens ukrudtet endnu kun er spirer.

Trods al ihærdig indsats kan man komme i den situation at ukrudtet tager overhånd. Hvis der er steder i haven hvor det simpelthen er for tidskrævende eller for svært at få ukrudtet væk manuelt, kan man vælge at sprøjte.

Det er typisk skvalderkål og brændenælder som takket være et vidtforgrenet rodnet breder sig med lynets hast. Og hakker man et enkelt rodskud op, bliver resterne straks til nye skud.

Gør man det rigtigt, kan man sagtens sprøjte med god samvittighed. Plantebeskyttelsesmidlet Round-Up griber f.eks. ind i planters stofskifteproces og stopper deres vækst, så de visner og går ud - fra topskud til rodspids.

Her er et par gode råd at følge:

Køb et godkendt sprøjtemiddel, læs brugsanvisningen grundigt igennem og følg dens anvisninger. Der er ingen gevinst ved at overdosere. Bruger man derimod midlerne i den rigtige dosis, kan man gøre det med god samvittighed. Det er forbløffende lidt der skal til. Det er en fordel at bruge de såkaldte "klar-til-brug" produkter. Med dem får man den helt rigtige koncentration. Vær opmærksom på at sprøjtemidlet virker bedst i lunt tørt vejr. Og man skal være tålmodig. Moderne sprøjtemidler er nænsomme, men effektive. Der kan godt gå op til 2 uger for ukrudtet at visne. Alternativt kan man vælge at så bundplanter, som kan holde ukrudtet nede, f.eks. martsviol, løvefod og guldjordbær.

Jordbær Kartoffeldyrkning Mere om kartofler
Grønsagsfrø Såtider for grønsager Månens indflydelse
Krydderurter, artikel Hvidløg Lavendel(-hæk)
Bambus Græsplænen Svampeturen
Vanding Økologi i haven Miljøplanter
Sommerblomster Blomster i krukker Oldenborrens livscyklus
Litteratur Højbede Gødningsplan
Plantesygdomme Hæk Tips om afskårne blomster
Skvalderkål