Mere om kartofler

Kartofler bør behandles lige så godt som æg

Kvaliteten er svingende, trods intensiv kontrol

Af Hansaage Bøggild

Der er så meget kontrol med kaftoffelavlen, at man skulle tro, man altid fik det bedste med hjem fra supermarkedet, men jeg synes ikke, kvaliteten altid står mål med kontrollens krav.

Den ene dag er man heldig og får en pose med fine uplettede kartofler, der oven i købet ikke koger ud. Den næste dag kan hele posen koge ud til kartoffelmos. Og hvad læggekartofler angår, har jeg flere gange været udsat for at finde meget skurvede eksemplarer - ja nogle gange ligefrem mere eller mindre rådne.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad en jydsk havekonsulent sagde til en avis: "Kartofler behandles som sten, men de bør behandles som æg".

Den udtalelse han man lyst til at bekræfte, når man ser en mark blive ryddet for knolde som siden går igennem maskiner, der behandler knoldene nok så voldsomt.

Men man kan heldigvis dyrke kartoflerne selv, og jeg må indrømme at det er aspargeskartoflerne jeg foretrækker. De er altid fine og velsmagende, men udbyttet er ikke stort. Jeg synes alligevel det er umagen værd kun at arbejde med dem, og det er min erfaring at det er en kartoffelart, der ikke er særlig vanskelig at dyrke. Alt det har man før hørt, og også havefolk der havde forsøgt sig med aspargeskartofler - uden at få noget ud af det. Det fik mig til at slå op i en halv snes forskellige havebøger, men mine bøger kender ikke denne kartoffel. Så jeg kan kun gentage de gamle ord: LET JORD - GERNE SANDET . . . GOD GØDNINGSKRAFT - MEN KALKFATTIG . . . Reaktionstal mellem 5 og 6 er næsten for meget. Planterne må aldrig mangle vand. Lægning fra midten af marts, hvis der ikke er risiko for frost. Hypning flere gange i løbet af sommeren, den første når toppen er 5-6 cm over jorden.

Det må også tilføjes at aspargeskartoflen er meget modtagelig overfor svampesygdomme, kartoffelskimmel og kartoffelål. Her skal årsagen til de dårlige resultater måske findes.

Er der kartoffelål i jorden, skal al dyrkning af kartoffel indstilles. Hvad angår skimmel, kan den begrænses ved hypning. Kartoffelskimmel er en svampesygdom, som først angriber bladene. Med regnen føres smitten ned i jorden og gør kartoflerne syge. Hypningen skal lede regnen ned mellem rækkerne i stedet for ned mellem kartoflerne. Hypningen giver dog ingen garanti mod sygdommen, men der findes andre skrappe midler.

Jordbær Kartoffeldyrkning Mere om kartofler
Grønsagsfrø Såtider for grønsager Månens indflydelse
Krydderurter, artikel Hvidløg Lavendel(-hæk)
Bambus Græsplænen Svampeturen
Vanding Økologi i haven Miljøplanter
Sommerblomster Blomster i krukker Oldenborrens livscyklus
Litteratur Højbede Gødningsplan
Plantesygdomme Hæk Tips om afskårne blomster
Skvalderkål