Bambus

Blomstrende bambus

Artikel fra Havebladet Nr.4 1995

Af konsulent John Henriksen

 

Mange har ringet og skrevet til mig om fænomenet "blomstrende bambus".

Sidste år var der mange avisoverskrifter, der lød: "Massedød truer i haverne". Mange journalister render temmelig tit med en halv vind. Jeg ved ikke hvorfor bambus sidste år skulle blomstre mere end normalt.

I 1913 blev de første gule bambus ført ud af Kina. De kom til Danmark i 1927. Det var den navnkundige planteskolemand Aksel Olsen i Odense, som lancerede de første gule bambus i Danmark.

Med andre ord, samtlige gule bambus stammer fra det samme modermateriale, som kom fra Kina i 1913.

Bambus er en relativ ny plante i Europa. På grund af dette er der en del uklarheder omkring dens blomstringscyklus. Nogle bambusarter blomstrer hvert 4. til 5. år. Hos andre arter er der et interval på 120 år. Sidste år så jeg dog af og til nogle blomstrende bambus, men ikke mange.

Derimod er tendensen i år tydeligere, der er væsentlig flere planter i blomst end i 1994. Der er ingen forskere, der kan give en god forklaring på, hvorfor det sker, men tydeligt er det trods alt, at året efter en god sommer, så er der flere planter der "springer" i blomst. I år kan dette i princippet bekræftes efter den pragtfulde, lange, varme sommer sidste år.

I 1977 blomstrede den første gule bambus i Danmark. Det skete bl.a. i en planteskole i Køge. Det var der i princippet ikke noget unormalt i. Det sjove var, at den plante der i sin tid blev indført fra Kina i 1927, som værende Sinarundinaria murielae (det latinske navn), slet ikke var den plante, man troede. De systematiske botanikere kunne på baggrund af blomsterne fastslå, at planten slet ikke var en Sinarundinaria - men en Thamnocalamus. Planten har artsnavnet spathaceus. Så hvis du fremover vil anskaffe en gul bambus fra planteskolen eller fra plantehandleren, skal du spørge efter en Thamnocalamus spathaceus.

De fleste bambus minder i vækstform og af udseende meget om hinanden. Den sikreste måde til at skille planterne fra hinanden på, er den systematiske botanik. Her er det blomsterne, som viser i hvilket område i den systematiske botanik, vi befinder os i. Men når planterne ikke tidligere har blomstrer i Danmark, kan det være svært at placere den i systematikken.

Hvis der kun er et fåtal af blomster, bemærkes det næsten ikke. Her kan de visne grenpartier klippes af, og der sker ikke yderligere. Hvis hele planten er gul og dermed vissen, skal den graves op og kasseres. Frøet kan evt. høstes og sås. På denne måde lykkedes det i 1977 på en planteskole i Køge at fremstille en ny hybrid, der hedder Simba. Det er en gul bambus med en meget kompakt vækst - den bliver noget lavere end den almindelige gule bambus. Hvornår denne så har tænkt sig at blomstre, er måske noget vore børnebørn kommer til at opleve.

Bambus er en pragtfuld plante, som kan anvendes alle vegne. Den er sygdomsfri, vokser meget let og kræver næsten ingen pasning. Den kan klippes som hæk og bliver dermed meget tæt. Det er kun fantasien der sætter grænser for anvendelsen. Den kan anvendes i små haver, større haver og er fortrinlig i forbindelse med fredede bygninger.

Om efteråret kan planten let deles. Men vær opmærksom på, at dele ældre bambus er et stykke arbejde for rigtige kolonihavefolk med kraftige overarme. En gammel motorsav er undertiden fortrinlig.

Efter delingen eller omplantningen skal du sørge for rigeligt med vand. Men bambus er også på dette område meget lette, de signalerer til dig, når de skal vandes. Er de ved at tørre ud, krøller bladene sammen. Frem med vandkanden og en halv time senere har bladene foldet sig ud igen

 


Jydsk Sprængnings Service

I dag benytter flere gartnere sig af sprængningsfirmaer, der har specialiseret sig på området, da det er den nemmeste, hurtigste og billigste måde at få de genstridige planter til at give efter på. I så måske i Tv-programmet 'DR-Derude' med Søren Ryge Pedersen hvor sprængningsteknikken blev demonstreret . Der er snart en hjemmeside der viser bambussprængninger www.booom.dk. I øjeblikket kan der ses billeder fra Søren Ryges udsendelse på www.image.dk/~bambus, der er hjemmesiden for Jyllands afd.

Jordbær Kartoffeldyrkning Mere om kartofler
Grønsagsfrø Såtider for grønsager Månens indflydelse
Krydderurter, artikel Hvidløg Lavendel(-hæk)
Bambus Græsplænen Svampeturen
Vanding Økologi i haven Miljøplanter
Sommerblomster Blomster i krukker Oldenborrens livscyklus
Litteratur Højbede Gødningsplan
Plantesygdomme Hæk Tips om afskårne blomster
Skvalderkål